Před třiceti lety odešel Milan Šimečka

Ve věku šedesáti let zemřel 24. září 1990 politický filosof, publicista a literární historik Milan Šimečka. Zemřel v Praze, kde byl od července téhož roku vedoucím týmu poradců prezidenta Václava Havla. Státní pohřeb se konal 28. září na Slavíně v Bratislavě, kde žil a působil předcházejících 36 let (z toho strávil 13 měsíců v ruzyňské věznici). Rozloučení s Milanem Šimečkou se zúčastnili představitelé politického a veřejného života českých zemí a Slovenska v čele s prezidentem Havlem, předsedou Federálního shromáždění Alexandrem Dubčekem, předsedou federální vlády Mariánem Čalfou a předsedou Slovenské národní rady Františkem Mikloškem. S Milanem Šimečkou se přišli rozloučit přátelé z disidentského společenství obou částí země, do něhož neodmyslitelně patřil.

MS_Pohreb MS_Hrob

K příležitosti 30. výročí oněch událostí jsme shromáždili dokumentaci, která zahrnuje první komentáře (Miroslav Kusý v Čs. televizi 24. září, Agneša Kalinová v mnichovském RSE 25. září, Ludvík Vaculík v Lidových novinách 27. září 1990), soubor tiskových ohlasů úmrtí a pohřbu Milana Šimečky, projevy přednesené při rozloučení v krematoriu 28. září (Miroslav Kusý, František Mikloško a Vilém Prečan), dva letošní ohlasy (Šimečkova vnuka Michala a Milana Bútory). Nedochovaný projev Fedora Gála z 28. září 1990 nahrazujeme videozáznamem jeho výkladu o Nadaci Milana Šimečky a textovým záznamem jeho nedávného interview.

Odkazujeme rovněž na rubriku Osobnosti naší webové stránky, kde lze nalézt řadu Šimečkových textů i článků o jeho osobě a díle. Mezi ně byl nyní nově zařazen soubor 16 příspěvků MILAN ŠMEČKA – PROFIL, otištěný v roce 1999 v časopise Kritika & Kontext.

V těchto dnech založil Šimečkův starší syn Petr webový portál milansimecka.sk s těmito rubrikami: Úvod, Životopis, Dielo, Povedali, Bibliografia, Obrazom & zvukom, Nadácia Milana Šimečku. O portál bude nadále pečovat řečená Nadace.

Pripomíname si Milana Šimečku: Fedor Gál

01 MŠ parte.jpg