Jiří Hanák: Podání vysvětlení

Článek vyšel v rubrice Poslední slovo v Lidových novinách 15. 6. 2019


Někdy v půli normalizačních let jsem dostal pozvánku, kterou nešlo odmítnout. Veřejná bezpečnost mne totiž opět zvala k návštěvě, věc: „Výbuch podání vysvětlení“. V Kotvě, kde jsem pracoval jako dělník, totiž tehdy v chumlu bitvy o několik favoritů pšoukla jakási bombička. Zranění žádná, škody v řádu stovek, ani soudruzi z toho však bič na „pyrotechniky“ z Charty 77 neupletli.

Nyní se však k podání vysvětlení výbuchu na náměstích českých měst, mám samozřejmě na mysli onen výbuch masových demonstrací, hlásím dobrovolně. Mám totiž pocit, že se to musí, protože i veřejnoprávní televize oděla se do trička Antibabiš, potažmo Antiburešová.

Podání první: Při posledních sněmovních volbách z osmi milionů oprávněných voličů jich na tři miliony zůstalo doma. To se však už vědělo o hříších Andreje Babiše. O jeho údajném estébáctví, o Čapím hnízdě, ledacos o Agrofertu a jeho autoritářství. Kolik z dnes demonstrujících tehdy ale se neobtěžovalo k urnám? Kdyby přišli, možná by Andrej Babiš premiérem nebyl. Proč jejich občanství procitlo až dnes? Nevím.

Kdybych však byl vyznavačem konspirativních teorií, řekl bych, že u díla je i tzv. demokratický blok, onen spolek politických nemrcoutů. Nemaje jak oslovit kloudným programem voliče, přisál se na nápad věčného studenta pana Mináře mimoústavními prostředky změnit vládu. Demonstracemi odstraníme premiéra Babiše a se zbytkovou ANO už se dohodneme na rozdělení pašalíčků. Že by nová opoziční smlouva?

Podání druhé: Babiš estébák! Zní to velmi mobilizačně, ale je to čirá ptákovina. Estébák znamená zaměstnance zlopověstné Státní bezpečnosti, to ale pan Babiš nebyl, ostatně z toho ani není podezírán. Jako každý pracovník obchodního zastupitelství byl však prakticky automaticky veden jako informátor ekonomické rozvědky ČSSR, kterou provozovala jedna ze správ StB. Pracoval v Maroku, ta země má největší zásoby fosfátu na světě, k tomu plyn, ropu atd., prostě pro ekonomickou rozvědku (i tu dnešní) zajímavá země. Pokud někdo tvrdí, že udával, proč se udaný dosud neozval?

Podání třetí: Statisíce demonstrantů vyšly do ulic, aby ochránily nezávislost české justice. Nedává to smysl v okamžiku, kdy si uvědomíte, že paní Benešová od nástupu do křesla ministryně spravedlnosti pracuje na zákonu, který by ochránil státní zástupce včetně toho nejvyššího před svévolným odvoláním vládou.

Podání čtvrté: Požadavky demonstrantů jsou pro demokracii nebezpečné. Chtějí soudit sami, nechtějí to přenechat příslušným orgánům. Volají předem Babiš je hovado, Babiš do kriminálu! S jedním transparentem však musím souhlasit: Babiš, už mně nebabíš!