Nová kniha Martina M. Šimečky „Medzi Slovákmi“

Jakou cestu jsme od listopadu 1989 ušli? Kam směřujeme? Jaká je naše národní identita? Nad těmito a mnoha dalšími otázkami přemítá přední slovenský publicista, spisovatel, intelektuál a někdejší aktivní účastník československého disentu Martin M. Šimečka ve svém posledním souboru esejí, který nese příznačný podnázev „Stručné dejiny ľahostajnosti od Dubčeka k Ficovi“.

Šimečka představuje z osobní roviny tok dějin, jenž v posledních desetiletích prošel Slovenskem a který vyústil do současné krize liberální demokracie. Kniha oslovuje i českou veřejnost, a to nejen v kapitole Česká tradícia vzdoru; Šimečka, rodem Čech, zná českou realitu stejně dobře jako slovenskou a ví, o čem mluví, když v rozhovoru pro Respekt říká: „Česká společnost je mimořádně dobře organizovaná a ve srovnání se Slovenskem například stát funguje mnohem lépe. Ale vymizel jakýkoli pozitivní étos budování tohoto státu, jak by řekl Peroutka, zůstala jen údržba. Nevzpomínám si v poslední době na českého politika, který by lidem nabídl přesvědčivě něco, co by dávalo pozitivní smysl jejich existenci, něco, co by přesahovalo jejich všední život. A tak přišli ti, kteří jim nabízejí ideje založené na odmítání – od Evropské unie až po uprchlíky.“

Martin M. Šimečka je burič aj tíšiteľ, provokatér aj mysliteľ, spytujúci sa aj rozprávač, najmä je to však rýdzi intelektuál, akých má stredná Európa málo. Vždy je totiž najprísnejší sám k sebe, a keď premýšľa o svete, skôr či neskôr začne hľadať svoju zodpovednosť za jeho podobu. Už dvakrát sa stal „nepriateľom štátu“, prvý raz to bolo za komunizmu, druhý v období mečiarizmu, a táto skúsenosť mu umožňuje nazerať na Slovensko z unikátnej perspektívy. Je možné milovať krajinu, ktorá vás zavrhne len preto, lebo chcete žiť slobodne? A čo vlastne určuje váš vzťah k spoločnosti? Martin vo svojej knihe prejavuje lásku k Slovensku tým najlepším možným spôsobom – je k nemu kritický. Jeho vzťah totiž neurčujú štátne hranice, národné piesne či trepotajúce vlajky, ale opäť onen pocit zodpovednosti. A z toho plynie nádej. Kniha, ktorú držíte v ruke, je pozvánkou na debatu a závidím vám, že vás jej prečítanie ešte len čaká. 

Erik Tabery,
šéfredaktor českého týždenníka Respekt a člen redakčnej rady Denníka N

Týdeník Respekt publikoval v čísle 45/2017 při příležitosti vydání knihy zmíněný rozhovor s autorem – přečíst si jej můžete zde. Kniha byla vydána nakladatelstvím slovenského Denníku N.

Martin_Simecka_Medzi_Slovakmi_(2017)_obalka

Křest knihy se uskutečnil 7. listopadu v bratislavském Nu Spirit Club při oslavě třetích narozenin Denníku N a při příležitosti šedesátin Martina Šimečky (narodil se v Bratislavě 7. listopadu 1957). Oslavy se zúčastnili prezident Andrej Kiska, ministři slovenské vlády, noví župani, Martin Bútora, Miroslav Kusý, Iveta Radičová, Karel Schwarzenberg a další. Sestřih z večera můžete shlédnout zde, poskytnuté laudatio Martina Bútory je dostupné zde.