Rozhlasové portréty na stanici Vltava

Spisovatel a žurnalista David Vaugham1David Vaughan - žurnalista, spisovatel, vysokoškolský učitel. Od roku 1991 žije v Praze, byl dopisovatelem BBC pro Českou a Slovenskou republiku a několik let šéfeditorem mezinárodního servisu Českého rozhlasu; nyní vyučuje dějiny médií na Anglo-americké univerzitě v Praze. zve všechny čtenáře stránek Československého dokumentačního střediska k poslechu nové řady edukativně popularizačního seriálu Kontexty:

„Milí přátelé, od 23. 4. do 27. 4. bude stanice Vltava vysílat cyklus portrétů, které jsem natočil s lidmi, kteří nejsou rodilí Češi, ale pro které se Česká republika stala domovem. Každý z nich nějakým výrazným způsobem přispívá k veřejnému, kulturnímu nebo vědeckému životu země. Přeji vám hezký poslech!“

Portréty se budou vysílat vždy od 17.30 do 18.00 v pořadu Kontexty.

Pondělí 23. 4. 2018 -  Elena Buixaderas: vyrostla v Baskicku, fyzička na Akademii věd, básnířka a překladatelka.

Úterý 24. 4. 2018 - Marwan Alsolaiman: stěhoval se jako student ze Sýrie do Prahy. Dnes je známý jako loutnista a učitel češtiny i arabštiny.

Středa 25. 4. 2018 - Marie Iljašenko: s rodiči se v devíti letech stěhovala z Kyjeva do Police nad Metují. Dnes je uznávaná česká básnířka. V roce 2015 byla nominována na cenu Magnesia Litera.

Čtvrtek 26. 4. 2018 - Hassan Mezian: syrský rodák, který jako student medicíny zažil pražské jaro. Dnes, o půl století později, je senátorem za Litoměřicko, Roudnicko a Slánsko.

Pátek 27. 4. 2018 - Kumar Vishwanathan: vyrostl na jihu Indie, studoval v Moskvě, kde se zamiloval do Češky. Po povodních v roce 1997 se stěhoval z Olomouce do Ostravy, aby pomohl romským rodinám, které přišly o střechu nad hlavou. Žije tam dodnes.

Všechny díly budou po odvysílání dostupné na internetových stránkách Českého rozhlasu Vltavy.

Vltava_ČRo_logo

1.David Vaughan - žurnalista, spisovatel, vysokoškolský učitel. Od roku 1991 žije v Praze, byl dopisovatelem BBC pro Českou a Slovenskou republiku a několik let šéfeditorem mezinárodního servisu Českého rozhlasu; nyní vyučuje dějiny médií na Anglo-americké univerzitě v Praze.