Komplexní vyhledávač Platformy evropské paměti a svědomí a Centra pro dokumentaci totalitních režimů

Platforma evropské paměti a svědomí a Centrum pro dokumentaci totalitních režimů spustily novou službu – souhrnný vyhledávač nad dosud existujícími online evidencemi osob, které vedly komunistické bezpečnostní složky Československa. Vyhledávač je dostupný na adrese projektu www.ibadatelna.cz a k dnešnímu dnu zahrnuje 8 online zdrojů z České i Slovenské republiky.

Nová, uživatelsky přívětivější služba nabízí na jednom místě agregátor on-line evidenčních údajů bezpečnostních složek někdejší Československé (socialistické) republiky (1948–1989). Integrovaný systém umožňuje vyhledávání informací k osobám a objektům z veřejně dostupných databází (8 evidencí) vztahujících se k období komunistického totalitního režimu. Ucelená komfortní služba odstraňuje současnou roztříštěnost těchto informačních zdrojů. Uživatel se dostane ke všem relevantním výstupům z dostupných odkazů, a prostřednictvím nich ke svazkové a spisové agendě zájmových osob bývalé Státní bezpečnosti a příslušníků bezpečnostních složek. Konkrétní zachované archivní materiály jsou dostupné v příslušných archivech, tj. Archivu bezpečnostních složek v Praze a Archivu Ústavu pamäti národa v Bratislavě.

Projekt vznikl ve spolupráci se slovenským Ústavem Pamäti národa a s podporou nadace Konrad Adenauer Stiftung, Nadace Jána Langoše a Estonského velvyslanectví v České republice.