Dopis sjezdu Socialistické strany Rakouska se stručnou charakteristikou situace v Československu a sdělením o zařazení demokratických socialistů v Hnutí za občanskou svobodu

1989, 11. říjen Praha – Dopis Rudolfa Battěka sjezdu Socialistické strany Rakouska1Sjezd se konal ve Štýrském Hradci ve dnech 12.-21. 10 1989. Dle sdělení rozhlasové stanice Svobodná Evropa bylo »poselství R. Battěka rakouským socialistům tlumočeno jejich československými exilovými přáteli.« - viz ÚSD Sb. HOS RFE politický blok 20. 10. 1989 nestránkováno 1 s. – xerografická kopie strojopisu. se stručnou charakteristikou situace v Československu a informací o zařazení demokratických socialistů v Hnutí za občanskou svobodu

Vážení přátelé,

S radostí jsem přijal Vaše pozvání na sjezd Socialistické strany Rakouska, s níž už přes deset let udržují zdejší nezávislí socialisté dobré vztahy.

Opět ale, jako víckrát v minulosti, nemohu Vaše pozvání využít, neboť cestovní pas mi vládnoucí moc – se zatvrzelostí sobě vlastní – stálé odmítá vydat.

Naše společnost stojí před závažnými celospolečenskými a tudíž i politickými změnami. Nelze pochybovat, že v nejbližší době vstoupí seskupení levicových demokratů do života této společností jako plnoprávná politická organizace. Sjednocují nás nově formulované základní principy mezinárodního společenství sociálně demokratických a socialistických stran.

Demokratičtí socialisté, jejichž nejaktivnější část v současnosti působí v Hnutí za občanskou svobodu (HOS), představují novou generaci demokratů, nezatíženou neplodnými ideologickými i ideovými peripetiemi minulosti a vnímající problémy současnosti a její reality v nových souvislostech.

Stojíme před vážnými sociálními problémy, které se dotknou zájmů a starostí nejpočetnější vrstvy společnosti – řadových občanů; řešení těchto otázek zůstává pro nás jedním z hlavních programových cílů.

Ideu demokratického socialismu začínají přejímat i ti, kdo s ní ještě donedávna nechtěli a nemohli mít nic společného; čas ukáže jak dobré i plodné to bude pro politickou budoucnost této země. Chceme se solidarizovat se všemi, pro něž byla a je politická kultura synonymem politické morálky: exiloví sociální demokrati a jejich strana k nim nesporně patří.

Upřímně lituji, že nemohu být mezi Vámi. Přijměte, prosím, toto mé pozdravní i jménem mých druhů a stále častějšího okruhu našich přívrženců. Nechť se dělná atmosféra Vašeho sjezdového jednání přenese do Vaší běžné každodenní aktivity.

S přátelskými pozdravy

Zdroj:

ÚSD Sb. HOS RFE, politický blok, 20. 10. 1989 nestránkováno 1 s. – xerografická kopie strojopisu

1.Sjezd se konal ve Štýrském Hradci ve dnech 12.-21. 10 1989. Dle sdělení rozhlasové stanice Svobodná Evropa bylo »poselství R. Battěka rakouským socialistům tlumočeno jejich československými exilovými přáteli.« - viz ÚSD Sb. HOS RFE politický blok 20. 10. 1989 nestránkováno 1 s. – xerografická kopie strojopisu.

Pole

NázevHodnota
ŘadaHnutí za občanskou svobodu
AutorBATTĚK, Rudolf
Den11
Měsíc10
Rok1989
Jazykčeský
Zpracovanýtrue
OCRfalse
ZdrojHnutí za občanskou svobodu 1988–1989. Sborník dokumentů. Růžena Hlušičková a Blanka Císařovská (ed.), Praha: ÚSD AV ČR/Maxdorf 1994, s. 224–225.