Výzva pražských historiků ke spoluobčanům

Leták z 23. srpna 1968, který vznikl na náhradním pracovišti Historického ústavu v Mikovcově ulici (zde se pracovníci ústavu scházeli od 23. do 27. srpna, jelikož sídlo ústavu v areálu Pražského hradu bylo nepřístupné). Vytiskla jej jedna továrna v Libni. Výzvu vysílal 23. srpna svobodný rozhlas.

V třetí den věrolomné agrese zůstáváme svobodni. Brutální okupace nesrazila náš lid na kolena. President republiky, Národní shromáždění a legální vláda republiky zůstávají, na svých místech v rozhodném a nezlomném odporu proti okupaci. Legální čs. rozhlas udržuje nezlomnou vůli po obraně svobody a suverenity naší země. Včera se sešel XIV. mimořádný sjezd KSČ. Máme nové vedení strany, v němž jsou všichni ti, kteří se stali celonárodním symbolem odporu: ·Dubček, Černík, Smrkovský, Kriegel, Špaček, Císař a další.

Okupantům se nezdařil základní cíl agrese: probíhá třetí den okupace a oni nebyli s to instalovat kolaborantský režim! Klid, statečnost a nezlomná vůle nekapitulovat se staly nejsilnější zbraní lidu proti brutální slepé síle a převaze moderní techniky.

Nadále zůstává nenaléhavějším úkolem dne boj proti kolaboraci. Okupanti musí zůstat osamoceni! Nejde jen o ty zrádce národního společenství, jejichž jména už známe a kteří byli ochotni sestavit nezákonnou vládu. Jde o všechny ty, kteří by si na kterémkoli místě chtěli přihřát svou polívčičku na hořícím domě vlasti.

Pro svobodný lid není života na kolenou!

Text výzvy ve formátu doc

Data: download (application/pdf, 109.9 kB)

Pole

NázevHodnota
ŘadaPražské jaro 1968
Den23
Měsíc8
Rok1968
PředmětČerná kniha
Jazykčeský
Zpracovanýfalse
OCRfalse
Typdokument