Tisková zpráva IHF o založení Československého helsinského výboru a tvrdém zákroku úřadů proti nezávislému semináři. Mezinárodní helsinská federace pro lidská práva. Vídeň, 11. listopadu 1988

Text přeložila z angličtiny Tereza Novická.

Vídeň 11. listopadu 1988. – Skupina známých lidskoprávních aktivistů oznámila, že navzdory tvrdým zásahům proti nezávislým aktivitám v Československu vznikl   Československý helsinský výbor. Mezinárodní helsinská federace ve Vídni obdržela prohlášení o založení tohoto nově vytvořeného výboru a zveřejní je při dnešním zahájení semináře v Praze. Pražský seminář je organizován následujícími opozičními skupinami: Chartou 77, Jazzovou sekcí, Společenstvím přátel USA, Nezávislým mírovým sdružením a Demokratickou iniciativou.

Mezinárodní helsinská federace považuje tuto iniciativu za velmi důležitý krok ve vývoji mezinárodního helsinského hnutí, obzvlášť v poslední době, kdy českoslovenští vládní činitelé projevují absolutní neúctu k závazkům přijatým v rámci helsinského Závěrečného aktu.

Zatímco v ostatních zemích Varšavské smlouvy se semináře nezávislých skupin konaly bez zásahů státu a s účastí zahraničních hostů, československé úřady učinily tvrdá opatření, aby konání semináře v Praze znemožnily. Již v počáteční fázi plánování byli organizátoři semináře vyslýcháni a varováni, že seminář bude považován za nelegální. Dne 10. listopadu ve čtvrtek ráno, tj. den před plánovaným zahájením semináře, se IHF dozvěděla, že 11 osob bylo až po dobu 96 hodin zadržováno (viz přiložený seznam).

Policejní zásah proti tomuto semináři a dalším nenásilným aktivitám nezávislých skupin opět potvrzuje potřebu a důležitost vzniku Helsinského výboru, který bude speciálně sledovat dodržování helsinských dohod ze strany československého státu

Československý helsinský výbor v čele s Jiřím Hájkem, bývalým ministrem zahraničních věcí a jedním ze spoluzakladatelů Charty 77 považuje za svůj nejdůležitější úkol poskytovat veřejnosti objektivní informace o významu a důležitosti helsinských dohod a navazujících dokumentů. Zakládající dokument výboru uvádí, že snahy o zajištění bezpečnosti a spolupráce v Evropě uvedené v helsinském Závěrečném aktu by neměly být pouze záležitostí vlády, ale i záležitostí občanských iniciativ.

Výbor, který je již v kontaktu s helsinskými výbory dalších zemí a s Mezinárodní helsinskou federací, bude usilovat o „konstruktivní dialog jak s představiteli federální vlády a federálního parlamentu, tak s oficiálními a polooficiálními institucemi, jako je Československý výbor pro evropskou bezpečnost, a samozřejmě se všemi zainteresovanými občany“.

Pole

NázevHodnota
ŘadaMezinárodní helsinská federace pro lidská práva
Den11
Měsíc11
Rok1988
PředmětIHF
paralelní seminář "ČSSR 1988"
Jazykčeský
Zpracovanýfalse
OCRtrue
ZdrojPREČAN, Vilém, ed. a SLAVÍČKOVÁ, Miloslava, ed. Karel Schwarzenberg: český vlastenec a Evropan: sborník k 80. narozeninám. Praha: Československé dokumentační středisko, o.p.s., 2017. s. 109-110.