Vilém Prečan, předseda správní rady ČSDS, o. p. s.

Vážený pane ministře, vážená paní velvyslankyně, vážení přátelé, kolegyně a kolegové, dámy a pánové.

Projevy pana ministra Karla Schwarzenberga a paní velvyslankyně Valerie Raymond, jakož i texty a projevy, které ještě v průběhu dnešního večera uslyšíte, mi dovolují, abych byl velmi stručný.

Dnešní dvouhodinový program, následující dvoudenní vědecká konference a výstava, která bude otevřena v úterý večer, dvojjazyčný katalog ilustrující v textech, fotografiích a dokumentech informace o Skillingově životní dráze a audiovizuální pásmo rozhovorů pro výstavu tvoří celek letošního skillingovského projektu. K tomu se ještě přidruží debata o Skillingovi v české televizi a v příštím roce dokumentární film zasazující Skillingovo dílo a život do kontextu dějinných událostí, jimiž se zabýval; začal ho připravovat uznávaný režisér Lukáš Přibyl.

Bylo zde už řečeno, proč si Gordon Skilling, jeho život a dílo tuto pozornost zaslouží. Nevedl nás však jen pocit vděčnosti a uznání velké osobnosti za její přínos k poznání minulosti země, v níž žijeme, za to, že díky jeho dílu se o ní svět dovídal a dovídá více, než kolik jsme s to říci světu sami, jakož i za jeho přínos ke znovunabytí svobody, které se dnes těšíme. Zabývat se životem a dílem Gordona Skillinga je věc historické paměti české společnosti. Mnoho z toho, co se odehrávalo u nás i ve světě v půlstoletí nesvobody, bylo současníkům skryto. Objevování této skryté minulosti slouží tomu, aby se stala integrální součástí historické paměti současných i budoucích generací.

Jakkoli významné jsou publikace a aktivity spojené s českými a československými dějinami, byla to jen část jeho díla. Skilling se zabýval mezinárodním a národními komunismy v celém rozsahu, jako pedagog působil ve Spojených státech a v Kanadě, má žáky, kteří poslouchali jeho přednášky a trávili s ním diskuse na seminářích, takřka na celé západní polokouli i v Japonsku; pravda, jen ne ve střední Evropě.

Máme co dohánět, a příprava této konference i výstavy byla mimo jiné podnětem k inventuře úkolů, které čekají české historiky a politology na poli skillingovských studií.

Jeho knihy a studie patřily po celá desetiletí k zakázané a v Československu takřka nedostupné literatuře. Dnešní možnosti internetu umožňuji, aby většina těchto děl byly k dispozici českým vědcům, vysokoškolským učitelům i studentům jako databáze na webu. To je úkol číslo jedna.

Obecně prospěšná společnost ČSDS dala podnět k vytvoření hesla české wikipedie o Skillingovi. Na své vlastní internetové stránce jsme umístili chronologický přehled jeho života a díla a budeme k tomu přidávat další texty. Protože české vydání Skillingovy autobiografie je rozebráno, dojednáme s nakladatelstvím Prostor digitalizaci tohoto rozsáhlého svazku.

Skillingův fond v archivu torontské univerzity, sice katalogizovaný, ale z větší části neprozkoumaný, zaplňuje 164 archivních kartonů. Nesmírně cenná svědectví obsahují soubory jeho korespondence a záznamy o rozhovorech, které měl s mnoha lidmi v mnoha zemích v průběhu mnoha let. Výzkum těchto pramenů je další úkol, před nímž stojíme.

Máme Skillingovy memoáry, ale nemáme kritické historické dílo o této velké osobnosti dvacátého století. A na co nesmíme zapomenout, a v tom nám doufám pomohou kolegové kanadští, severoameričtí a z dalších zemí: shromáždit soubor vzpomínek na setkání se Skillingem – jako učitelem, kolegou přítelem.

Bude toho jistě víc, naznačuji jen směry, kterými by se mělo ubírat úsilí českých vědců a jejich institucí – ve spolupráci s kolegy institucemi zahraničími –, aby bylo k dispozici celé naší i mezinárodní komunitě vědců v úplnosti jak Skillingovy publikace, tak poklady jeho pozůstalosti.

Nemohu se nesvěřit s myšlenkou, která mi nedá klid. Desítky let byla ve School of Slavonic Studies londýnské univerzity instituce Masarykovy profesury. Jediná a poslední toho druhu. Od té doby česká historická věda nemá nic podobného. Lze si představit, jak obrovský význam pro probuzení zájmu o dějiny naší země, by měla Skillingova profesorská stolice pro české a československé dějiny dvacátého století na torontské univerzitě. Profesura, obsazovaná v pravidelném dejme tomu tříletém turnusu českým historikem. Instituce, která by bezpochyby přitáhla zájem i studentů z USA. Rok co rok několik seminárních a později bakalářských či magisterských prací z uvedeného oboru. Občas doktorská disertace završená úspěšnou publikací. Je to příliš ambiciózní cíl? Je to utopie?

Končím s rekapitulací úkolů a se sněním. V čase, který mi zbývá k těmto poznámkám, bych už jen rád vřele poděkoval všem, kdo se zasloužili o to, že se projekt k 100 výročí narození Gordona Skillinga mohl realizovat. O úspěch našeho projektu se zasloužilo mnoho institucí a osobností. Kdybych je měl všechny vyjmenovat, potřeboval bych dalších deset minut. Připravili jsme alespoň seznam partnerských institucí, který je zde k dispozici nakopírovaný a který bude také zveřejněn na internetové stránce ČSDS. S financováním nám pomohli také tři soukromí sponzoři – pani Georgina Steinsky-Schwartz z Toronta, pan James Ottaway jun. ze Spojených států, z české strany pan Karel Janeček.

Z dlouhé řady těch, kteří udělali na realizaci projektu spoustu práce, si dovolím nejprve jmenovat dva. Derek Paton, Kanaďan, jehož matka se narodila v Praze a který v tomto městě žije od roku 1989, byl první, komu jsem se svěřil se záměrem původně jen skromného sympozia v roce 2012. Vděčím mu za mnoho nápadů a podnětů. Byl mi velkou oporou: při mnoha jednáních, při korespondenci, při vyhledávání kontaktů. Spolu se svou paní Marzií také ve dne v noci překládali spoustu materiálu, on do angličtiny a ona do češtiny. David Skilling, starší Gordonův syn, pracoval pro zdar konference a výstavy na druhé straně oceánu spolu se svou manželkou Jane, grafickou designerkou. Vděčíme mu za rozsáhlé soubory krásných fotografií a dokumentů i za výsledky jeho rešerší v archivu torontské univerzity.

Nakonec jsem si nechal čtyři jména blízkých spolupracovníků z dokumentačního střediska: O realizaci projektu se velmi zasloužily tři dámy: Helena Kašová, Jitka Hanáková, Dorota Müllerová. Dominik Jůn, Angličan s českými odiči, připravil audiovizuální prezentaci, která je součástí výstavy.

Dámy a pánové, velmi Vám děkuji za pozornost. Doufám, že se Vám bude líbit zbytek večera, konference i výstava.