Čtyřicet let od založení VONS

V posledním týdnu letošního dubna uplynulo 40 let od založení Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných. K této příležitosti vysílala ČT2 dne 24. dubna 2018 dokumentární film Olgy Sommerové a Knihovna Václava Havla uspořádala 26. dubna celovečerní setkání dosud žijících členů VONS a odborné veřejnosti. Ve dvou diskusních panelech se hosté zabývali vznikem výboru, způsobem jeho práce a distribucí informací do zahraničí a reflexí dramatických událostí roku 1979, kdy se státní moc rozhodla výbor zlikvidovat:

Lidové noviny otiskly k výročí VONS obsáhlý shrnující článek O obraně nespravedlivě stíhaných z pera někdejší členky VONS Petrušky Šustrové.

Činnost VONS a celou jeho historii důkladně zmapoval historik Jaroslav Pažout v edici dokumentů Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných 1978-1989, kterou vydalo nakladatelství Academia v roce 2014 (1 204 dokumentů na 410 stranách). Kromě úvodních statí a studií obsahuje kniha soupis všech 1 125 tzv. Sdělení VONS a dalších 79 dokumentů (1 126–1 204), které s aktivitami VONS souvisely, a CD přílohu s editovanými texty všech dokumentů. Publikace je stále v prodeji.

Připojujeme obsáhlý dokument o procesu se šesti členy VONS odsouzenými v říjnu 1979. Jde o záznam dvoudenního přelíčení, pořízený příbuznými odsouzených, kteří byli přítomni procesu, a propašovaný do zahraničí. Česky ho otiskly Listy jako přílohu 1. čísla ročníku 1980. Text byl přeložen do francouzštiny a použit jako podklad pro scénickou rekonstrukci procesu, kterou režisér Patrice Chéreau nastudoval s divadelní skupinou Théatre du Soleil vedenou Ariane Mnouchkin. Představení se konalo 19. prosince 1979 v Paříži, v roli odsouzených vystoupili mj. Simone Signoret (jako Otka Bednářová), Yves Montand a Pavel Kohout (jako Václav Havel). Německá verze inscenace byla uvedena v Mnichově 9. února 1980 v témže obsazení a její záznam vysílaly německá a rakouská televize.

Přílohy