D542

1989, 8. duben, Praha. – Výzva Všem lidem dobré vůle doma i v zahraničí za záchranu života Stanislava Devátého, držícího ve vězení protestní hladovku. (Dokument č. 29/89)

Všem lidem dobré vůle doma i v zahraničí

Život našeho přítele, signatáře a loňského mluvčího Charty 77 Stanislava Devátého je vážně ohrožen.

Jako mluvčí Charty 77 přispěl Stanislav Devátý k získání většího vlivu naší občanské iniciativy ve společnosti, stál u zrodu Společenství přátel USA (SPUSA) a Iniciativy sociální obrany (ISO), působil ve Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných (VONS) a v Polsko-československé solidaritě. Za to vše ho moc uvěznila.E1S. Devátý byl zadržen 16. března 1989 a byla na něj uvalena vazba. 26. 3. byl založen Výbor na obranu Stanislava Devátého, u jehož zrodu stáli P. Bartoš a P. Bereza z Gottwaldova. 14. dubna byl S. Devátý propuštěn. Viz D543 (15. 4. 1989). Stanislav Devátý byl obviněn z pobuřování, když využil svého zákonného práva obracet se na státní orgány.

Jeho život je ohrožen proto, že Stanislav Devátý se rozhodl na absurdní právní stav, v němž se naše společnost nachází, reagovat odmítnutím přijímat ve vězení potravu. To, že se k neomezené hladovce v případě svého zatčení odhodlá, bylo StB dobře známo. Snad proto mu v Gottwaldově už dříve vyhrožovali, že skončí jako Pavel Wonka. Protestní hladovku zahájil 16. 3. t. r., v den svého zadržení, aby zdůraznil nesouhlas s nespravedlivou a nezákonnou perzekucí.

My, kteří známe odvahu, zásadovost a poctivost našeho přítele a kteří víme, že se inspiroval životem a učením Mahátmá Gándhího, jsme si vědomi toho, že je to sebeobětování. Smrt Stanislava Devátého by pro nás všechny byla nenahraditelnou lidskou ztrátou. Nemůžeme se smířit s tím, že by měl člověk odejít ze života nepřirozeně a předčasně. Záchranu života Stanislava Devátého spatřujeme v jeho okamžitém propuštění z vazby a v zastavení jeho trestního stíhání.

Obracíme se proto na Vás všechny s prosbou o pomoc. Pomozte všemi nenásilnými způsoby, kterými je možno vyjádřit protest proti jeho nesmyslnému věznění a kterými je možno požadovat jeho propuštění. Apelujte na ty, kteří mají moc, aby dali na hlas svého svědomí. A pokud je nemají, připomeňte jim jejich odpovědnost, ke které mohou být voláni.

Přátelé! Sedmatřicetiletý Stanislav Devátý drží 24. den ve vězení hladovku. Zachraňme Stanislava Devátého.

Tomáš Hradílek, Dana Němcová, Saša Vondra – mluvčí Charty 77
Kolektiv mluvčích Charty 77: Václav Benda, Ján Čarnogurský, Jaromír Glatz, Jiří Hájek, Miloš Hájek, Marie Hromádková, Bohumír Janát, Eva Kantůrková, Marie Kaplanová, Ivan Lamper, Ladislav Lis, Jan Litomiský, Anna Marvanová, Martin Palouš, Radim Palouš, Bedřich Placák, Petr Placák, Miloš Rejchrt, Jan Ruml, Jaroslav Šabata, Anna Šabatová, Libuše Šilhánová, Jana Sternová, Jan Štern, Petr Uhl, Jan Urban
(Členové kolektivu mluvčích Charty 77 Stanislav Devátý, František Stárek a Václav Havel jsou t. č. vězněni.)

Na vědomí: vládě ČSSR, Mezinárodní helsinské federaci pro lidská práva, Výboru čs. veřejnosti pro lidská práva a humanitární spolupráci.

Zdroj
  • ČSDS, sb. Charta 77. – Počítačový výtisk.
Plné znění
  • In: Informace o Chartě 77, roč. 12 (1989), č. 9, s. 2.
E1.S. Devátý byl zadržen 16. března 1989 a byla na něj uvalena vazba. 26. 3. byl založen Výbor na obranu Stanislava Devátého, u jehož zrodu stáli P. Bartoš a P. Bereza z Gottwaldova. 14. dubna byl S. Devátý propuštěn. Viz D543 (15. 4. 1989).

Pole

NázevHodnota
ŘadaDokumenty Charty 77
Den8
Měsíc4
Rok1989
Zpracovanýtrue
OCRfalse